W PRL-u zajadaliśmy się tym tanim deserem. Jest niskokaloryczny i dobry dla jelit
Domowy kisiel to deser, o którym często mówi się, że działa jak lekarstwo dla żołądka i jelit. Lekko ciepły jest niczym balsam, ale jednocześnie delikatna miotełka, która oczyszcza jelita. To deser prosty i tani, który był doskonale znany w czasach PRL-u. Aby go zrobić, wystarczą sezonowe owoce, woda, cukier i mąka ziemniaczana. Nasza propozycja to wyrazisty kisiel z czerwonych porzeczek.
Jak zrobić domowy kisiel?
Przepis na domowy kisiel jest wręcz dziecinnie prosty: wystarczy zagotować porzeczki z wodą i cukrem, a następnie zagęścić wszystko mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować kilka minut. W przepisie polecamy, aby zmiksować delikatnie wodę z owocami, ale nie na gładko: chodzi o to, aby rozdrobnić delikatnie owoce, ale jednocześnie pozostawić pyszne kawałki w gotowym deserze.
Ilość cukru jest orientacyjna. Po prostu dopasuj słodycz domowego kisielu do własnych preferencji. Jednocześnie zamiast cukru możesz wykorzystać inne słodzidło, np. ksylitol, stewia, erytrytol, ale też miód czy syropy owocowe, które dodatkowo podkręcą smak (np. syrop malinowy).
Przepis: Domowy kisiel porzeczkowy
Pyszny deser owocowy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 46 w każdej porcji
Składniki
- 1 l wody
- 2 szklanki czerwonych porzeczek (bez ogonków)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOdlej niepełną szklankę wody i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W garnku zagotuj wodę, dodaj porzeczki i cukier. Gotuj 2-3 minuty, zmiksuj delikatnie (tak, aby nie rozdrobnić owoców całkowicie).
- Gotowanie kisieluDodaj do garnka wodę z mąką i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
Jak podawać domowy kisiel?
Kisiel to deser, który można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po wystudzeniu będzie gęstszy. Jednocześnie warto pamiętać, że można dodać nieco więcej wody (lub mniej skrobi ziemniaczanej) i zrobić pyszny kisiel do picia, czyli kisiel o nieco rzadszej konsystencji.
Domowy kisiel porzeczkowy można serwować z kawałeczkami świeżych owoców, udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy. Można go też polać odrobiną syropu owocowego.